Manifest imobiliar!

Manifest imobiliar!Toata lumea este de acord ca imaginea agentilor imobiliari este una foarte proasta. Cauzele sunt multiple si probabil ca toti suntem vinovati: autoritatile, societatea si agentii.

Ce se poate face si de unde poate sa vina schimbarea imaginii noastre?

Teoria spune ca orice schimbare poate sa vina din trei directii: de sus in jos (o presiune din partea unei autoritati), de jos in sus (o presiune facuta de clienti care cer servicii de calitate) si din interior (prin adoptarea voluntara, de catre fiecare agent, a unor standarde de calitate a serviciilor).

Autoritatile

Guvernul a incercat sa reglementeze piata, dar se pare ca nu intelege care sunt de fapt problemele noastre. Avem un singur act normativ care aminteste de agentul imobiliar (O.G. 174/ 2008), dar care nu pune suficienta presiune pe piata si nu are foarte mare efect.

O sa avem curand o lege care sa faca ordine in piata asta? Poate ca da, dar cand?

Societatea

De cele mai multe ori, clientul de imobiliare este cel care il provoaca pe agent sa se compromita. Clientul contribuie in mod direct la degradarea comunitatii imobiliare. Agentul s-a adaptat societatii si a fost fortat sa accepte conditiile impuse de client. Agentul trebuie sa fie calit si sa inchida de multe ori ochii la atitudinea injositoare manifestata de unii clienti.

In conditiile acestea ne putem astepta la o schimbare? Poate ca da, dar cand?

Ramane o singura solutie: schimbarea din interior

Comunitatea imobiliara este singura in masura sa faca o schimbare chiar acum. Ce ne lipseste ca sa ne schimbam imaginea proasta? Nimic. Avem tot ce ne trebuie in afara de viziune comuna:

Avem scoala? Avem.
Avem diplome recunoscute? Avem.
Avem contracte avizate de A.N.P.C.? Avem.
Avem asigurare profesionala? Avem.
Avem Cod Etic si Comisie de Etica? Avem.

Atunci?

Tuturor celor care isi doresc o schimbare in bine a imaginii agentului imobiliar, le lansam urmatoarea provocare: Haideti sa o facem noi, acum!

Dragos Vilceanu – presedinte ABI

Lucreaza cu un broker acreditat

Educatie

Toti membrii ABI au pregatire teoretica de specialitate si diploma oficiala de broker imobiliar recunoscuta de autoritati.

Etica

Comisia de etica ABI vegheaza pentru respectarea codului etic si pentru asigurarea unui climat adecvat de respect fata de clienti.

Protectia consumatorilor

In relatia contractuala cu clientii, brokerii ABI folosesc formulare standardizate care respecta legislatia in vigoare cu privire la protectia consumatorilor.